Stavba domácího terária

07.02.2011 13:40

Rozhodli jsme se, že si terárium vyrobíme sami, jelikož v obchodě jsme nenašli takové se kterým bysme byli spokojeni. Sehnali jsme potřebné věci (seznam najdete na konci článku) a pustili se do výroby...

Nechali jsme si nařezat OSB desky na požadované rozměry přišroubovali a slepili k sobě, spáry jsme vyplnili silikonem a nechali zaschnout. Celé terárium jsme zevnitř napenetrovali proti vlhkosti.
 

Z polystyrénových desek šířky 5 cm a 2 cm jsme vyrobili pozadí, vydlabali různé cestičky a tvary, další desku jsme natrhali na kousky, které jsme pak lepili silikonem na polystyren a vytvářeli tak ostrůvky a hrboly.

Vše jsme potřeli směsí lepidla na dlaždičky,tónovací okrovou barvou (Primalex) a pískem. Nechali zaschnout a pomocí rozprašovače postříkali znovu penetrací smíchanou s tónavací zelenou barvou (Primalex), odstín si každý určí sám. Štětcem jsme dodělali detaily - jako šmouhy, listy, atd.

Důležité je odvětrání, které jsme vyřešili síťkama v dolní části a nahoře přes polovinu stropu, sklo jsme si nechali nařezat a vsadili do lišt kolem celého předního dílu terária.  Dodali jsme patřičné osvětlení a doplňky do vnitřního prostoru a vypustili chameleony:-)

 

Seznam potřeb k sestavení terária:

4x OSB desky
50x vrut
1x polystyren. deska 5 cm
3x polystyren. deska 2 cm
1x penetrace
1x lepidlo na dlaždice
1x silikon na polystyren
2x tónovací barvy (Primalex)
2x lišta na sklo
síťky na odvětrávání na míru
 

Seznam vybavení:

2x lignocel
1x teploměr
1x vlhkoměr
1x zářivka UVB a UVA
1x tepelná žárovka
větvě, živé a umělé rostliny (nejedovaté)